Hipsterské vanilkové rohlíčky

Hipsterské vanilkové rohlíčky

Hipsterské vanilkové rohlíčky

Hipsterské vanilkové rohlíčky

Pokud jste hipster a chtěli byste podle následujícího receptu upéct cukroví na letošní Vánoce, je třeba vědět, že letos se vám to kvůli špatnému plánování už nemůže podařit, jelikož máte v podstatě třináct měsíců zpoždění. Nemělo by vás překvapit, že přípravy na výrobu cukroví začínají časným osetím ozimé pšenice už vloni v září, abyste si s příchodem letošního jara mohli sami sklidit obilí z tetiččina políčka v Heršpicích a náležitě si jej v prodyšných jutových pytlích po dědečkovi uschovat. Výkladem o pomletí obilí už nebudeme ztrácet čas, protože jen v Podolí u Brna najdete tři nezávislé mlýny, které můžete podpořit.

Pravé problémy přichází s vanilkou, kdy opět není třeba vysvětlovat, že opravdové vánoční cukroví s příběhem se nedá dělat ze surovin pokoutně pořízených v ledabylém fair trade pouličním trhu. Proto je třeba se vydat nejlépe na Madagaskar, samozřejmě po svých, popřípadě doplavat, protože nejste kdovíjaký ekologický ignorant. Útěchou vám bude, kromě dobrého pocitu z koupě sušených vanilkových tobolek přímo od drobného pěstitele, také i to, že o této cestě uspořádáte po návratu řadu přednášek a napíšete o ní knihu. Není od věci využít zpáteční cestu k přidružení důležitých pomůcek a ingrediencí – jako ze země sbírané vlašské ořechy z francouzského Périgordu, kde mají v tomto směru tradici už od neolitu nebo dost důležitou babiččinu máselnici ze Křtin pro výrobu vlastního másla a tamtéž sesbíraná vajíčka zpod venkovských, vánkem ovívaných nosnic.

Je pochopitelné, že i za předpokladu že máte takto košatou rodinu na venkově, nemusí to nutně znamenat, že disponují krávou, a pro váš způsob nezávisle-zodpovědného života ve městě se samozřejmě také úplně nehodí. Proto můžete důvěřovat rok od roku lepším příměstským farmám, jako třeba Hospodářství Svobodná v Bystrci, kde se setkáte s pochopením, chcete-li si mléko sami nadojit nebo s krávou ještě předtím strávit nějaký čas, abyste se poznali. Máslo doporučujeme stloukat nanejvýš týden před pečením.

...pečeme s láskou.

Samotná příprava vyžaduje: 

Semletí ořechů v babiččině mlýnku po její babičce, kde rovněž rozemelete vanilkové tobolky. Skrze dlouhé vousy, které vám po čas celoročních příprav pečení narostly (nemáte-li plnovous, jistě naleznete přítele z vaší komunity), prosejete vanilku a mouku na vál od rodinného truhláře, na kterém je smícháte s ořechy a celými vejci včetně skořápek (mainstream vám nebude diktovat a to ani v případě vajec). Následně rychle zapracujete domácí máslo a posléze zabalíte do vlastnoručně tkané lněné utěrky a necháte za oknem půl hodiny odležet. Protože v sobě nezapřete přirozeně neotřelý smysl pro humor, na plechy (ukuté nevlastním bratrem s kovářskou dílnou) nerovnoměrně naskládané rohlíčky necháte upéct v peci u známých v Pohořelicích nebo ideálně v Hustopečích. Jedině takto si můžete vychutnat hipstří vánoční cukroví, tedy napřesrok dobrou chuť!  

František Jimlín